poniedziałek, 4 lipca 2011

Pieczona pierś indyka


To ulubiony sposób na pierś indyka mojego męża, dlatego piekę ją dość często, potem zjadamy na obiad i na kanapkach:
Pierś z indyka, około 1kg
2-3 szczypty grubej soli morskiej
2-3 szczypty pieprzu
2-3 szczypty majeranku
Garść posiekanej pietruszki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
Pierś myję, wykrajam ewentualne błonki lub tłuszcz, wrzucam do dużej miski,  nacieram przyprawami, oliwą , pietruszką i czosnkiem, przykrywam i marynuję 24 godziny w lodówce. Na drugi dzień rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, a w tym samym czasie obsmażam pierś na patelni, tak aby się zrumieniła i nie traciła zbyt wiele soku w pieczeniu, ponieważ w marynacie była oliwa, nie smaruję niczym patelni, staram się, zachować całą pietruszkę z marynaty, przyklejam do piersi, upycham do środka. Po obsmażeniu przkładam pierś do rękawa foliowego i piekę około godziny.
Po upieczeniu daję jej chwilę „odpocząć” przed krojeniem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz