czwartek, 21 lipca 2011

3 x Curry i pomidory

Bardzo lubię curry zarówno indyjskie jak i tajskie. Gości na naszym stole często, raz na tydzień-dwa, w różnych wersjach. Takie podstawowe tajskie, z wykorzystaniem gotowej pasty to jeden z najszybszych obiadów, pasta na woka, mleczko kokosowe, trochę sosu rybnego, potem kurczak albo krewetki albo wołowina, warzywa jakie mam pod ręką, wciskam jeszcze sok z pół limonki, posypuję kolendrą i jest, nawet mój mąż, który ma dwie lewe do gotowania potrafi sobie z nim poradzić. Najczęściej używamy gotowych past Blue Elephant. Tylko raz pokusiłam się, żeby zrobić sama pastę curry, ale zdobycie wszystkich składników to mordęga, a potem ile razy można jeść to samo? A pastę trzeba zużyć.
Przedstawiam trzy dobre, sprawdzone przepisy na curry z wykorzystaniem pomidorów. Wszystkie pochodzą z nieocenionej stronki BBC GoodFood
Indyjskie z kurczakiem
Curry z kurczaka z kminem
Oryginalny przepis pochodzi stąd: Cumin-scented chicken curry
Składniki:

10-12 sporych udek kurczaka z kostką

łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżeczki ziarenek kminu rzymskiego
2 cebule
3 cm kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
3 świeże zielone chilli
½ łyżeczki turmeryku (kurkuma długa, indyjski szafran)
½ łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 duże papryki, żółta lub pomarańczowa i czerwona
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta soli
250 ml gęstego naturalnego jogurtu
garść posiekanej kolendry do podania
Wykonanie:
Myjemy udka i ściągamy skórę. Kroimy cebulę. Na dużej patelni lub woku (ja używam dużego garnka żeliwnego) rozgrzewamy olej i przez kilka sekund prażymy kmin, aż poczujemy aromat, wtedy dodajemy cebulę i zmniejszamy temperaturę, przykrywamy pokrywką, dusimy, aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni, około 10 minut.
Obieramy i siekamy drobno imbir, siekamy lub przeciskamy przez praskę czosnek, przecinamy chilli wzdłuż i pozbawiamy pestek, jeżeli lubimy bardzo ostre jedzenie, możemy zostawić pestki w środku, jeżeli mniej, możemy użyć mniej chili, pozostawienie chilli w postaci takich długich kawałków i tak umożliwi nam kontrolę „mocy” dania, próbujemy w trakcie gotowania, gdy poczujemy, że jest bardzo ostre, możemy po prostu wyciągnąć chilli.
Dodajemy imbir, czosnek i chilli do cebuli i smażymy przez minutę, następnie dodając turmeryk, garam masalę, słodką paprykę i sól. Następnie kurczaka i papryki i smażymy kolejne 10 minut, aż kurczak oblepi się przyprawami, a cebula zrumieni, w razie potrzeby, jeżeli kurczak zacznie się przyklejać do dna, dolewamy odrobinę wody.
Dodajemy przecier pomidorowy do jogurtu i mieszamy, dodajemy do garnka z kurczakiem, a następnie 125 ml wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, sos powinien delikatnie „mrugać”, nie gotować się pełną parą, dusimy, bez pokrywki, prze około 30-35 minut, aż kurczak zmięknie, a sos zgęstnieje, jeżeli sosu jest zbyt mało i zaczyna się przypalać, możemy podlać jeszcze odrobinę wody.
Podajemy posypane kolendrą z ryżem basmati lub dowolnym indyjskim chlebkiem i i jeżeli lubimy z chutneyem z mango.
Możemy przechowywać curry do dwóch dni w lodówce, najlepiej odgrzewać w piekarniku, w temperaturze 180-200 stopni, pod przykryciem, około 20-30 minut, aż na powierzchni sosu pojawią się bąbelki, ewentualnie dodając trochę wody jeżeli sos zgęstniał.
Smacznego

Indyjskie i tajskie curry z krewetkami
Bardzo lubię krewetki i owoce morza i ryby generalnie. Pod tym względem mieszkam w idealnym miejscu, bo bez problemu mogę kupić świeże morskie stwory w każdym supermarkecie. Jeżeli chodzi o krewetki, czasem je obieram, czasem nie, nie jestem w tym temacie bardzo ortodoksyjna, podróżując po Azji i mieszkając w Chinach przyzwyczaiłam się do jedzenia krewetek w całości, to znaczy obierania ich w ustach i wypluwania skorupek, oraz jedzenia w całości mniejszych krewetek. Nie przeraża mnie czarna żyła czy skorupki. Do dwóch przepisów poniżej obrałam krewetki, jest z tym trochę roboty, ale szybko dochodzi się do wprawy. Krewetki płuczemy, odrywamy głowy, ściągamy skorupki, zostawiając ogonki, potem ostrym, małym nożykiem robimy nacięcie od strony grzbietu i wyciągamy żyłkę, czasem nawet nie trzeba krewetek rozcinać-widać końcówkę żyłki od strony oderwanej głowy i możemy pociągnąć ją palcami.
I oto mamy obrane krewetki:

Nie mamy tego problemu, kiedy kupujemy krewetki mrożone, te są zazwyczaj już obrane, oczywiście w obu przepisach możecie zastąpić surowe krewetki mrożonymi, jeżeli nie możecie dostać świeżych, nie rozmrażajcie ich wcześniej i dodajcie do sosu, rozmrożą się podczas gotowania.
Curry z krewetek w sosie pomidorowym
Oryginalny przepis pochodzi stąd: One-pan prawn & tomato curry

składniki curry:
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 duża czerwona cebula
2-3 cm kawałek imbiru
4 ząbki czosnku
½ czerwonej chilli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziarenek czarnej musztardy
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka turmeryku
1 łyżeczka garam masala
szczypta soli
2 łyżki octu winnego (w przepisie był malt vinegar, ja używam octu jabłkowego lub z czerwonego wina)
400 g puszka krojonych pomidorów
400g surowych dużych lub średnich krewetek (ja użyłam 500g) (ewentualnie mrożone surowe)
pęczek kolendry do podania curry i do surówki
surówka:
3 marchewki
szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka kminu
sok z pół cytryny
kilka łyżek posiekanej kolendry
łyżka oliwy z oliwek
Ryż basmati, jogurt, chutney z mango i surówka z marchewki z kminem do podania
Wykonanie:
Kroimy cebulę, siekamy imbir i czosnek, pozbawiamy chilli pestek i drobno siekamy, jeżeli chcemy kontrolować jak ostra jest potrawa, możemy wypestkowane chilli pozostawić w całości, a w trakcie gotowania po prostu je wyjąć (odcinamy końcówkę od strony ogonka i obracamy chilli w palcach, lekko zgniatając i wysypujemy poluzowane pestki, płuczemy, jeżeli się przykleiły). Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i podsmażamy cebulę przez kilka minut, aż się zrumieni, następnie dodając imbir, czosnek i chilli i smażymy kolejne 2 minuty, następnie dodajemy cukier i przyprawy, smażymy przez minutę, na końcu dodajemy ocet i pomidory i solimy do smaku. Gotujemy, mieszając około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Do sosu wrzucamy krewetki, zmniejszamy moc palnika i gotujemy kolejne 8-10 minut, jeżeli sos zrobi się bardzo gęsty możemy podlać trochę wody. Podajemy posypane kolendrą, z ryżem, chutneyem z mango, jogurtem i surówką z marchwi.

Surówka



Obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach trzy marchewki, dodajemy szczyptę soli i cukru, łyżeczkę kminu, sok z pół cytryny, łyżkę oliwy z oliwek i trochę posiekanej kolendry.

Smacznego

Łatwe tajskie curry z krewetkami
Na podstawie:Easy Thai prawn curry

Składniki:
łyżka oleju słonecznikowego
duża, czerwona cebula
łyżeczka posiekanego imbiru
1-2 łyżki czerwonej pasty curry (w przepisie były łyżeczki, ale według mnie to za mało)
400 g puszka siekanych pomidorów
400 ml puszka mleczka kokosowego lub 50 g kremu kokosowego
400 g surowych dużych lub średnich krewetek (ja użyłam 500g) (ewentualnie mrożone surowe)
siekana kolendra do podania

Wykonanie:

Siekamy cebulę i wrzucamy na średniej wielkości patelnię lub wok, dodając imbir, smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie, następnie dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze przez minutę, następnie dodajemy pomidory i mleczko/krem kokosowy, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-10 minut aż lekko zgęstnieje.
Do sosu dodajemy krewetki i gotujemy kolejne 5-10 minut w zależności od ich wielkości.
Podajemy posypane kolendrą i z ryżem jaśminowym.
Smacznego
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz