środa, 6 lipca 2011

Pełnoziarnisty makaron stir-fry w stylu singapurskim

Ten przepis to tylko pomysł, możecie użyć makaronu jajecznego, możecie użyć dowolnych warzyw, świeżych lub mrożonych, to takie danie na wyczyszczenie lodówki, albo awaryjne jak nie chce nam się iść na zakupy, a mamy parę rzeczy w lodówce czy zamrażarce. Na pewno wzbogacą je kiełki sojowe lub małe kolby kukurydzy, ale ja nie miałam w domu ani jednego ani drugiego. Jeżeli macie indyjską pastę madras curry ( u mnie najłatwiej dostać Pataks) będzie do tego dania najlepsza, jeżeli nie użyjcie proszku curry, w przeciwieństwie do wszystkich tajskich curry, które naprawdę wymagają pasty, to danie nie traci przez użycie proszku. Oprócz kurczaka możecie też dodać krewetki  lub zastąpić nimi kurczaka.




3 gniazdka pełnoziarnistego makaronu azjatyckiego (użyłam Wholewheat Noodle Nests z Blue Dragon)
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych albo słonecznikowego
100-150g różyczek brokułów
1 czerwona papryka pokrojona w paski
2-3 marchewki pokrojone w słupki
1 pokrojony por
Kilka pokrojonych pieczarek
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 czerwona papryczka chilli, wypestkowana i drobno pokrojona
2-3 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
2  piersi kurczaka
2 łyżki proszky curry lub pasty curry madras
2 łyżki sosu sojowego
Garść siekanego szczypiorku
Garść posiekanej kolendry
Limonka pokrojona na ćwiartki

Makaron zalewamy w misce wrzącą wodą i zostawiamy aby zmiękł, zgodnie z przepisem na opakowaniu, jeżeli używacie makaronu, który wymaga gotowania, skróćcie podany czas, żeby nie rozpadał się podczas smażenia.
W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażmy czosnek, chilli i imbir, następnie dodajemy warzywa, oprócz szczypiorku i kolendry, jeżeli warzywa są zbyt twarde można dodać odrobinę wody, żeby się udusiły, usmażone przekładamy na talerz.
Rozgrzewamy pozostały olej i smażymy kurczaka (lub krewetki czy kombinację tych dwóch składników), podsmażonego odkładamy na bok na talerz z warzywami.
Na woku rozgrzewamy pastę curry, po czym dodajemy 150 ml wody i sos sojowy, jeżeli używamy proszku, dodajemy wodę od razu (pasta jest tłusta, daje się podsmażyć), doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do środka makaron (i kiełki jeśli ich używacie),  następnie warzywa i kurczaka, dodajemy szczypiorek i kolendrę, mieszamy, aż wszystko się połączy. Podajemy z ćwiartkami limonki.
Smacznego!
Przepis oparty na:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz