poniedziałek, 17 stycznia 2011

Zapiekanka z bakłażanem (taka inna moussaka)


Ponieważ mnie samej za bardzo nie przekonują przepisy bez zdjęcia, ostatnio nie mogłam zamieszczać żadnych przepisów-mój komputer domowy zupełnie odmawiał współpracy i nie mogłam zgrać zdjęć od prawie dwóch miesięcy. Wczoraj, z nowym laptopem, robiłam porządki w aparacie i wrzucałam trochę zdjęć na Facebooka, aż mój mąż był zazdrosny (o komputer, który ma nawet imię:)). W efekcie mam całe mnóstwo zdjęć mojej „twórczości” kulinarnej i postaram się ją sukcesywnie opisywać.


Zapiekanka z bakłażanem (taka inna moussaka)
2-3 duże bakłażany
Mięsko:

pół kilograma mielonej wołowiny (czy co tam lubicie)
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
Sos 1:
pudełko ricotty
1 jajko
pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
szczypta soli
Sos 2:
puszka krojonych pomidorów
szczypta soli , pieprzu i cukru
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta cynamonu
3-4 łyżeczki oregano

250 g, miękkiego, żółtego sera do posypania, startego na tarce o dużych oczkach
oliwa do posmarowania naczynia


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kroimy bakłażana w plasterki, lekko solimy, układamy na papierze do pieczenia i opiekamy około 15-20 minut w piekarniku, możemy obrócić w trakcie, wyjmujemy, piekarnik zostawiamy włączony.
W międzyczasie wołowinę smażymy na oliwie z odrobiną soli i przygotowujemy oba sosy.
Aby przygotować 1 sos, ubijamy jajko widelcem, dodajemy ricottę, sól i gałkę.
Aby przygotować sos 2 podgrzewamy pomidory z przyprawami w rondelku.


Naczynie żaroodporne, do zapiekanek smarujemy odrobiną oliwy, układamy warstwę bakłażanów, na to połowę sosu pomidorowego, na to mięso mielone, resztę sosu pomidorowego. Na koniec rozprowadzamy na wierzchu sos z ricotty i posypujemy serem. Całość zapiekamy w piekarniku, około 20 minut, aż ser się ładnie przypiecze.

Podajemy z sałatą.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. My też mieliśmy moussakę ostatnio :)

    Następnym razem wypróbuję Twoją wersję, tylko, że z oczywistych względów z kurczakiem zamiast wołowiny :)

    OdpowiedzUsuń