Ich firmowa sałatka, to sałatka z 10 warzyw z sosem miodowy i serem manouri.
Często robię ją w domu, czasem z manouri, czasem z fetą, bo nawet na Cyprze ten pierwszy nie jest tak łatwo dostępny. (Manouri jest trochę delikatniejszy od fety, słodkawy i bardziej miękki).
Tym razem dodałam też kurczaka, bo miałam, ale to zbędny dodatek.
Sałataka:
10 różnych warzyw wymieszanych spośród:
pomidory, ogórki, sałata, marchewka, kapusta (biała i czerwona), rzodkiewka, cebula, papryka, oliwki, seler naciowy, kolendra, rukola, (i na cokolwiek macie ochotę)
pokrojony w kostkę manouri lub feta
Sos:
łyżka miodu
łyżka musztardy dijon
trzy łyżki białego octu balsamicznego
1/4 łyżeczki soli i pieprzu
ząbek czosnku
oliwa z oliwek (około 6 łyżek)
Wymieszać sos, najlepiej wrzucić składniki do słoiczka i nim potrząsać aż się połączą, polać warzywa i podawać.
Na dokładkę kilka zdjęć z moich ukochanych Aten.
![]() |
mój uniwerek w środku:) |
Posty posty posto dużo duzo postów hihihihi POooostyy dużoooo postów Cesarz
OdpowiedzUsuńhihi, niedługo ludzie pomyślą, że Ci płacę za to klakierstwo:)
OdpowiedzUsuńniech no który spróbuje! hih
OdpowiedzUsuń