wtorek, 22 marca 2011

Łosoś z porem pieczony w folii

To proste i pyszne danie, kuchni francuskiej,  warto spróbować.

Na dwie osoby:
2 filety z łososia po około 200g każdy
2 pory, tylko białe części, przekrojone na pół, a następnie na około 1,5 cm kawałki
Słodka śmietanka lub kremówka około 100 ml
Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Cytryna pokrojona na plasterki
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek, około dwóch łyżek
Wykonanie:
Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni i wrzucamy pora, lekko solimy, kiedy zacznie się rumienić, zmniejszamy temperaturę i dusimy pod przykryciem 6-8 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza, przygotowujemy dwa duże kawałki folii, w której będziemy piec rybę, ryba, nie powinna być ściśnięta, dlatego kawałki foli odcinamy dość duże.
Środek folii smarujemy oliwą, na to kładziemy trzy plasterki cytryny, filet, solimy i pieprzymy, kładziemy połowę porów, posypujemy natką i polewamy śmietanką, i zamykamy pakunek od góry, powtarzamy z drugim filetem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (można otworzyć pakunek i rozdzielić mięso, żeby sprawdzić czy ryba straciła już przeźroczystość w środku, bo grubsze filety mogą wymagać trochę więcej czasu)
Podajemy polane sosem, który wytworzył się w czasie pieczenia, lub, po prostu w folii.

3 komentarze:

  1. Czemu tak jest, że w okolicach godziny 21.00 lub 22.00 zawsze natknę się na jakieś apetyczne danie? Nakręcam się i potem wiosna, lato, jesień, wiosna! Do lodówki, jak do Boliwii... :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Losos w gebie,tzn.niebo w gebie.Robilem pierwszy raz i wyszla piekna i smakowita potrawka.Piekarnik ustawilem na 175 stopni,po 20 min okolo wylaczylem,ale rybe zostawilem na nastepne 10 min,zeby "doszla".Rybka miala sporo przestrzeni w szczelnie zawinietej folii, wiec robila sie praktycznie na parze. Podano z ryzem.
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń