Zdjęcie niestety nie oddaje różnorodności składników tej sałaty, ale zapewniam jest pyszna i sycąca, zarówno jako danie główne jak i dodatek do potraw kuchni meksykańskiej.
Składniki:
Pół główki sałaty, lub mieszane listki różnych sałat
Pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
Ogórek
Kilka rzodkiewek
Pół czerwonej cebuli
Małe dojrzałe awokado (przygotowane jak tu)
Sok z połowy limonki (do awokado)
Kawałek żółtego sera, ok 100g (jaki lubicie, miękki lub twardy, przeważnie używam miękkich kremowych serów , ale ostatnio zrobiłam tę sałatę z hiszpańskim manchego i smak był bardziej wyraźny) startego na drobnej tarce
Pół puszki czerwonej fasoli
kilka zielonych oliwek
Sos:
Pół kubka jogurtu naturalnego
Łyżka musztardy (dijon lub innej gładkiej)
Łyżeczka miodu
Pół łyżeczki pieprzu cayenne
Pół łyżeczki czerwonej papryki
Szczypta soli
Opcjonalnie:
Grillowana, pieczona lub smażona pierś z kurczaka pokrojona w paski
Mieszamy składniki sosu, polewamy sałatkę i podajemy z ciepłą tortillą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz