poniedziałek, 10 października 2011

Sałatka do pudełka-Kurczak, szynka serrano, soczewica i rukola

W zasadzie codziennie robię sałatki „do pudełka” to znaczy na lunch do pracy dla siebie i dla X. Czasem klasyki jak grecka, zwłaszcza, że zawsze można ją szybko wyczarować z tego co mam w lodówce, często jednak szukam nowych sałatek, bo mi się nudzą. Sałatka w pudełku jest mało fotogeniczna, ale co tam liczy się pomysł. Sos pakuję osobno, do słoiczka i dodaję w pracy. W zasadzie to będzie cały cykl sałatek do pudełka. Jedną z dobrych (niewielu) rzeczy na Cyprze jest całoroczny dostęp do świeżych i smacznych warzyw, nie mam problemu z paskudnymi pomidorami w zimie, więc sałatki są dobre cały rok.
Sałatka z kurczaka, szynki serrano, soczewicy i rukoli


Składniki:
pół czerwonej cebuli,  pokrojone w drobne plasterki
2 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól
pieprz
garść posiekanej pietruszki
3 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
2 łyżeczki kaparów
250g soczewicy z puszki (puy lentil) lub jak u mnie zielona, suszona, ugotowana 4 plasterki szynki Serrano
dwie piersi kurczaka
rukola, około 100 gram

Wykonanie:
Jeżeli używacie suszonej soczewicy gotujemy ją w podwójnej ilości wody ( na filiżankę soczewicy, dwie, niepełne filiżanki płynu) z odrobiną soli lub w rosołku, około 15 minut i studzimy.
Kurczaka solimy, pieprzymy i obsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, żeby się zrumienił, następnie dolewamy trochę wody, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i dusimy, około 7-10 minut, przewracając w międzyczasie, w razie potrzeby dolewając jeszcze odrobinę wody, na koniec , odkrywamy, zwiększamy moc palnika i odparowujemy wodę, obracając kurczaka, tak aby ładnie pokrył się sosem powstałym w czasie duszenia, odstawiamy do wystudzenia, po czym kroimy w plasterki.
Układamy w misce rukolę, soczewicę, pomidory, kapary, cebulką, kurczaka i szynkę, pietruszkę i polewamy sosem z octu i oliwy, szczypty soli i pieprzu, lub mieszamy sos w słoiczku i zabieramy do pracy, jak to było w moim przypadku.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. it is good, there is a link to the original recipe (which I slightly modified), but I guess it is easier than using a translator:)(It is underneath the Polish title or:
    http://www.bbcgoodfood.com/recipes/11601/warm-lentil-salad-with-serrano-chicken-and-rocket)

    OdpowiedzUsuń