wtorek, 4 października 2011

Chlebek bananowy Sophie Dahl

Nie wiem czemu dopiero teraz piszę o tym cieście, jest pyszne, ostatnio moje ulubione, a ja nie zachwycam się bardzo ciastami, od czasu, kiedy upiekłam je po raz pierwszy, często mam na nie ochotę i piekę, pięć minut roboty, godzina w piekarniku, polecam! Pyszne samo, dobre z masłem, albo dżemem pomarańczowym.

Chlebek bananowy Sophie Dahl
Przepis pochodzi stąd: Chlebek bananowy Sophie Dahl

4 bardzo dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
1 jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką (moja foremka jest dłuższa i ciasto wychodzi trochę niższe).
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem (ja masło rozpuszczam) i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. to z książki Sophie, bo przymierzam się do jej kupna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba tak, ale ja mam przepis z bloga White Plate.

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie tez klasyka:) ale taka co to zawsze jest na miejscu:)I zawsze smakuje:)
    Pozdrawiam Cię gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robiłam i bardzooo mi smakował :) A książka Sophie bardzo przyjemna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem ciekawa książki, wszędzie czytam, że jest pięknie wydana, ale jej nie widziałam, muszę gdzieś przejrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  6. Możesz zerknąć na Amazonie, co prawda mają tylko kilka kartek, ale zawsze coś :)
    http://www.amazon.co.uk/Miss-Dahls-Voluptuous-Delights-Sophie/dp/0007261179/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1318237038&sr=1-3

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki, sprawdzę później, niestety, w pracy zablokowane:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja to pieke w kolko, tylko, ze daje make pelnoziarnista i dodaje figi i daktyle i wrzucam do formy na muffinki. pychota

    OdpowiedzUsuń