Nie wiem czemu dopiero teraz piszę o tym cieście, jest pyszne, ostatnio moje ulubione, a ja nie zachwycam się bardzo ciastami, od czasu, kiedy upiekłam je po raz pierwszy, często mam na nie ochotę i piekę, pięć minut roboty, godzina w piekarniku, polecam! Pyszne samo, dobre z masłem, albo dżemem pomarańczowym.
Chlebek bananowy Sophie Dahl
Przepis pochodzi stąd: Chlebek bananowy Sophie Dahl
4 bardzo dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
1 jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką (moja foremka jest dłuższa i ciasto wychodzi trochę niższe).
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem (ja masło rozpuszczam) i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.
Smacznego!
to z książki Sophie, bo przymierzam się do jej kupna?
OdpowiedzUsuńChyba tak, ale ja mam przepis z bloga White Plate.
OdpowiedzUsuńU Ciebie tez klasyka:) ale taka co to zawsze jest na miejscu:)I zawsze smakuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię gorąco!
Też robiłam i bardzooo mi smakował :) A książka Sophie bardzo przyjemna :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa książki, wszędzie czytam, że jest pięknie wydana, ale jej nie widziałam, muszę gdzieś przejrzeć.
OdpowiedzUsuńMożesz zerknąć na Amazonie, co prawda mają tylko kilka kartek, ale zawsze coś :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.amazon.co.uk/Miss-Dahls-Voluptuous-Delights-Sophie/dp/0007261179/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1318237038&sr=1-3
Dzięki, sprawdzę później, niestety, w pracy zablokowane:(
OdpowiedzUsuńJa to pieke w kolko, tylko, ze daje make pelnoziarnista i dodaje figi i daktyle i wrzucam do formy na muffinki. pychota
OdpowiedzUsuń