czwartek, 17 maja 2012

Quinoa z brokułami

Ten przepis jest dla Marty, bo to u niej po raz pierwszy jadłam Quinoa i to była miłość od pierwszego spróbowania, a także dlatego, że nie zawiera mięsaJ Choć podczas tej wizyty w Pradze byliśmy razem z X u szczytu możliwości pochłaniania pokarmów wszelakich, w zasadzie jedliśmy bez przerwy i bez przerwy planowaliśmy co zjeść, więc moja percepcja mogła być zaburzona. Mimo wszystko okazuje się, że nie, i że Quinoa jest pyszna i na stałe zagościła na naszej półce kuchennej. Co do tej wizyty, hmm, mój mąż do dziś się boi, że Marta i Juraj nie będą nas chcieli więcej oglądać, bo na pewno mają nas za potwory, bo kto je AŻ TYLE!
Uwielbiam ten przepis, oprócz quinoa pyszne brokuły i może być jeszcze feta i awokado, czego chcieć więcej?

Podwójnie brokułowa Quinoa
Przepis stąd: 101cookbooks.com z małymi zmianami
1-1,5 filiżanki quinoa
5 filiżanek różyczek brokułów
3 ząbki czosnku
2/3 filiżanki krojonych migdałów bez skórki lub migdałów w plasterkach lekko uprażonych na suchej patelni
1/3 filiżanki świeżo startego parmezanu
2 szczypty soli
2 łyżki soku z cytryny (dodaję więcej)
¼ filiżanki oliwy z oliwek (pomijam, dodaję olej z chili*)
¼ filiżanki tłustej śmietanki (dodaję gęsty grecki jogurt)

Dodatkowo, opcjonalnie:
Świeża bazylia, olej z chili, pokrojone awokado, pokruszona feta lub kozi ser
Wykonanie:
Płuczemy quinoa, zalewamy podwójną ilością wody (na filiżankę dwie filiżanki wody) i gotujemy na wolnym ogniu, przykrytą, przez około 15 minut, aż wchłonie wodę
Brokuły gotujemy na parze, lub w garnku z wrzątkiem, przez 1-1,5 minuty, tak żeby dalej były sprężyste, ale nie zupełnie surowe.
Dwie filiżanki brokułów, czosnek, ½ filiżanki migdałów, parmezan, sól i sok z cytryny i jogurt wrzucamy do food processora i zamieniamy w pesto. (Ja mam tylko mały blender, więc u mnie to walka na raty...zaczynam od czosnku, parmezanu i migdałów, wyciągam połowę do miseczki, miksuję połowę brokułów, soku z cytryny i jogurtu, potem resztę i całość mieszam, muszę kupić większy blender, kiedyś, jak moja kuchnia się magicznie rozciągnie.)
Przed podaniem mieszamy quinoa z pozostałymi brokułami, pesto, w razie potrzeby dosalamy, dodajemy soku z cytryny, podajemy posypane pozostałymi migdałami i jeżeli chcemy z plasterkami awokado i pokruszoną fetą, możemy też polać olejem z chili.
Polecam!
*Olej z chili
½ filiżanki oliwy z oliwek i 1 i ½ łyżeczki płatków chili
Oliwę podgrzewamy w garnuszku, tak, żeby była gorąca, ale nie dymiła, odstawiamy na bok, dodajemy chili, mieszamy, zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce, ale przed użyciem wyciągamy, żeby się ogrzała do temperatury pokojowej.

3 komentarze:

  1. super przepis DZIEKI! oczywiscie zaraz wyprobuje.
    A takich POTWOROW to bysmy chcieli goscic duzo czesciej , bo juz sie STRASZNIE stesknilismy! A w ogole to sie tu nie bede wyklocac, kto AZ TYLE JE a kto JESZCZE WIECEJ!

    OdpowiedzUsuń
  2. :))) no ja liczę na to, że przyjedziecie jesienią, bo też się stęskniliśmy!

    OdpowiedzUsuń
  3. w koncu zrobilam, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń