wtorek, 27 września 2011

Tarta z młodą cukinią i fenkułem

Nie pisałam dawno, nie byłam w nastroju, poza tym powoli uzupełniam zdjęcia, które zniknęły z bloga, to znaczy sama je zniknęłam, bo myślałam, że wszystkie są w osobnym albumie Picassa, ale się pomyliłam. Z końcem jeżdżenia na plażę, nie czytam tyle co w wakacje. Wieczorami joga (ja), piłka nożna (on) i oglądamy seriale, no i gotuję. Stwierdziłam ostatnio, że miałabym znacznie więcej czasu na wszystko gdyby nie gotowanie, albo gdybym nie miała obsesji na punkcie gotowania. Prawda jest taka, że ja gotuję bez przerwy, mam masę zdjęć do wstawienia na bloga i do opisania, ale z tym też nie wyrabiam. Bez przerwy kombinuję, szukam przepisów, zdarza się, prawie codziennie, że przygotowuję dwie lub trzy, a nawet cztery rzeczy jednocześnie. Gotuję kolację, przygotowuję sałatkę na kolejny dzień i na przykład piekę chleb lub ciasto, na dodatek, my jemy mało słodyczy, ale, że nie umiem nie piec, to zanoszę do pracy albo teściom...Poza tym do jedzenia zawsze musi być jakaś sałata, albo...kolejne danie warzywne, tak już mam. Mój mąż dzielnie zmywa, choć czasem puka się w czoło i mówi, miałaś usiąść? Podobno byłaś zmęczona...Ostatnio robiłam curry z kurczaka, ale, że nie było w nim warzyw, postanowiłam zrobić też curry z bakłażana, do tego gotowałam ryż z przyprawami, a mąż przygotowywał chapati pod moim okiem..., a i jeszcze, że miałam za dużo kurczaka przygotowałam go również do sałatki na kolejny dzień i piekłam muffiny dla teścia... przepisy pojawią się w bliżej nie określonej przyszłościJ
Nie lubię jeść tego samego zbyt często w krótkim czasie, więc szukam przepisów, po kolejne, nie lubię jeść tego samego dwa-trzy dni pod rząd, więc robię małe ilości, poza tym jak zrobię więcej, to X się opycha. Tak więc będzie teraz kulinarnie.
Tarta z młodą cukinią i fenkułem
(Courgette and fennel tart)
Źródło:  blog Pistachio



nadzienie
350 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
200 g fenkułu pokrojonego w 1 cm plastry
1-2 czerwone cebule pokrojone w 0,5 cm plastry
2-3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
40 ml oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki tłuczonego pieprzu
1 łyżka posiekanej natki
100 g startego sera Cheddar
150 jogurtu greckiego

ciasto
220 g mąki pszennej chlebowej ( ja dałam pół na pół białą chlebową i pełnoziarnistą)
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
80 ml wody (dałam odrobinę więcej)

Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać rozbełtane jajko, oliwę i wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyłożyć w formie do tart o średnicy 23 cm (użyłam zwykłej blaszki, bo w tej do tarty miałam gorącą tartę ze śliwkami). Do drugiej, prostokątnej formy wlać oliwę i dodać warzywa (cukinię, fenkuł, cebulę, czosnek). Posolić, popieprzyć, wymieszać i przykryć całą formę folią aluminiową.  Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C przez 30 minut. Formę wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i pozostawić warzywa do lekkiego wystudzenia na 10-15 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni C. Podpieczone warzywa wymieszać z natką i połową sera. W miseczce wymieszać jogurt z resztą sera. Na ciasto wyłożyć masę jogurtową, a na wierzchu rozłożyć warzywa. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 min. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. ach jak ja bym chciala byc Twoja sasiadka...gruba sasiadka
    ja to mam 5 przepisow i w kolko gotuje to samo i jeszcze mi sie niechce jak cholera ale zjesc to i owszem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz Marta, ja zapraszam, jak się przeprowadzisz gdzieś blisko, to Ci mogę gotować:)a tak a propos grubą, to jak tam?

    OdpowiedzUsuń
  3. no jeszcze grubo ale juz max tydz.

    OdpowiedzUsuń