Skoro już wspomniałam w poprzednim wpisie o tarcie ze śliwkami, to przedstawiam przepis.
Tarta ze śliwkami i marcepanowo-migdałową kruszonką
Przepis Bajaderki ze strony cincin z małymi zmianami
Spód:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
115g twardego masła
2 łyżki śmietanki kremówki
1 żółtko
Kruszonka:
3/4 szklanki maki
1/2 szklanki (około 140g) marcepana
1/2 szklanki brązowego cukru (jasnego), lub mniej
85g twardego masła
1/4 szklanka płatków migdałowych
1 kg śliwek, wypestkowanych i pokrojonych na cieniutkie cząstki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
--------------
Spód:
Migdały posiekać w malakserze lub zmielić. Posiekać masło z mąką i solą i migdałami, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce co najmniej godzinę. Po wyjęciu rozwałkować ciasto (ja wałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, bo inaczej się klei i rozpada) i przełożyć do foremki o średnicy 27 cm, ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić około godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i upiec spód na złoto, około 12-15 minut.
W czasie gdy pieczemy spód przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonka: z mąki, marcepana, cukru i masła szybko zagniatamy kruszonkę, dzieląc czubkami palców na grudki i gotową mieszamy z płatkami migdałowymi.
Śliwki mieszamy z mąką i cukrem.
Śliwki mieszamy z mąką i cukrem.
Na lekko przestudzony spód wysypujemy ¾ kruszonki, układamy śliwki i pozostałą kruszonkę. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Pyszne!
Pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz