Z tą zapiekanką jest trochę roboty, ale smak w pełni rekompensuje nasz wysiłek.
Składniki:
2 rozgniecione ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki krojonych pomidorów
Sól, pieprz do smaku
Szczypta cukru
4 duże bakłażany, pokrojone wzdłuż na cieniutkie paseczki (około 5 mm)
85g tartego parmezanu
Garść porwanych listków bazylii
1 ubite jajko
Rozgrzewamy patelnię grillową i lekko smarujemy oliwą. Układamy bakłażana i grillujemy z obu stron, w sumie około 5 minut, aż się zrumienii i zmięknie, odkładamy na papierowy ręcznik i tak samo postępujemy z kolejną partią, w razie potrzeby smarując patelnię oliwą, aż wszystkie kawałki zostaną zgrillowane.
Przygotowujemy sos: na łyżce oliwy podsmażamy czosnek, aż zacznie mocno pachnieć, wtedy dodajemy pomidory, sól, pieprz i cukier, odrobinę odparowujemy.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym oliwą, warstwę bakłażanów, przykrywamy warstwą sosu, posypujemy parmezanem i bazylią, i tak, aż do wykończenia składników, oprócz parmezanu, który zostawiamy również do przykrycia zapiekanki. Na końcu rozprowadzamy na wierzchu równomiernie jajko i posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Doskonała przystawka lub danie główne, smacznego!
Przepis, zmodyfikowany, pochodzi stąd:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/10033/aubergine-tomato-and-parmesan-bake-melanzane-alla-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz