wtorek, 17 maja 2011

Kebab, Tabouleh, Tzatziki czyli na bliskowschodnią nutę


I po przerwie ciąg dalszy fascynacji kulinarnej Kuchnią Bliskowschodnią. Poniżej przepis na pachnące, soczyste szaszłyki, sałatkę z pietruszki i tzatziki, podawać z pitą lub chlebkiem libańskim jeżeli możecie taki dostać.

Kebab (souvlaki, szaszłyki, zwał jak zwał)
dwie duże piersi kurczaka
duża szczypta/ pół łyżeczki cynamonu
duża szczypta kminu rzymskiego
duża szczypta pieprzu jamajskiego (mielone ziele angielskie, allspice)
duża szczypta pieprzu cayenne
duża szczypta słodkiej papryki
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sok z jednej cytryny
2 łyżki przecieru pomidorowego
garść posiekanej pietruszki
dwie łyżki oliwy z oliwek
2-3 szczypty soli
2 czerwone papryki pokrojone w kostkę

Mięso kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy i dodajemy do mięsa, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, przecier pomidorowy, oraz sól, sok z cytryny, pietruszkę i mieszamy, chowamy do lodówki żeby się zmarynowało, na noc, a przynajmniej na dwie godziny.
Następnego dnia nabijamy mięso na patyczki do szaszłyków, na przemian z papryką i pieczemy na grilu w piekarniku lub na węglowym, ewentualnie na patelni grilowej.

Pieczemy 7-8 minut z każdej strony i podajemy.


Tabouleh
Czyli moja ukochana sałatka z pietruszki

½ filiżanki kaszy burghul
3 filiżanki posiekanej natki pietruszki (2-3 pęczki)
1 filiżanka posiekanej świeżej mięty (*w ostateczności można dodać kilka szczypt suszonej mięty) (1/2-1 pęczka)
3 nieduże pomidory pokrojone w drobną kostkę
1 czerwona cebula drobno posiekana lub pół pęczka posiekanego grubego szczypioru, łącznie z białymi częściami
½ filiżanki soku z cytryny
¼ filiżanki oliwy z oliwek
szczypta soli
można też dodać drobno posiekanego ogórka
Wykonanie:
Bulgur zalewamy zimną wodą I zostawiamy na około 10 minut, żeby zmiękł, po czym odciskamy nadmiar wody na drobnym sitku lub po prostu dłonią.
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i odstawiamy na około  dziesięć minut przed podaniem.
Najczęstszym błędem popełnianym przy podstawowym Tabouleh są złe proporcje, to sałatka, składa się głównie z pietruszki i innych warzyw, bulgur nie powinien w tej wersji dominować, są inne wersje Tabouleh z większą ilością bulguru, ale nie ta.



Tzatziki
Ta sama sałatka, wiele nazwJ (cacik, raita...)
1-2 ogórki posiekane drobno
kubek gęstego greckiego jogurtu 200-250g
sól szczypta
świeża mięta - garstka posiekanej lub *kilka szczypt suszonej
ząbek czosnku
opcjonalnie:
sok z pół cytryny
oliwa z oliwek
Mieszamy jogurt z solą, miętą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i cytryną (jeżeli dodajemy), wrzucamy ogórka i mieszamy, możemy polać oliwą.

Na Cyprze i w kuchni bliskowschodniej, ogórek jest zazwyczaj drobno pokrojony, nie utarty i razem ze skórką, tak samo postępują z nim najczęściej Hindusi przygotowując raitę, w niektórych greckich restauracjach zetkniecie się z tartym ogórkiem, ale częściej z krojonym, krojony jest lepszy, oczywiście, jeżeli używamy ogórków o grubej skórze, obierzmy, ale idealnie jest kupić młode ogórki o cienkiej skórce. Uwaga, nie solimy ogórków, unikniemy „puszczania” przez nie wody i odciskania, solimy jogurt, mieszamy i dopiero dodajemy ogórka.
*Oczywiście lepiej jest użyć świeżej mięty, ale ta niestety nie zawsze jest łatwa do kupienia w Polsce (u mnie jest do dostania w każdym supermarkecie), jeżeli gotujecie „ w plenerze” warto poszukać świeżej mięty, która często rośnie nad brzegami polskich jezior, nie rezygnujcie jednak z przygotowania nawet takich potraw, jak ta, która wymaga znacznej ilości mięty, zastąpcie świeżą miętę, suszoną, oczywiście w mniejszej ilości.
Smacznego!

2 komentarze: