czwartek, 7 lipca 2011

Cajuński kurczak z salsą fasolową

Szybki i smaczny obiad na dwie osoby, to to, co lubię, dodatkowo staram się planować nasze posiłki w zależności od tego co gotuję w danym tygodniu i jakie składniki mam w domu do wykorzystania „żeby się nie zmarnowały”(kolendra, szczypior), a także w zależności od tego ile będę mieć czasu i o której będę gotować. To danie w sam raz na późny obiad/kolację, bo jest gotowe w pół godziny.


  

2 piersi kurczaka
Łyżeczka oliwy z oliwek
1-2 łyżki przyprawy Cajun (mieszanka kminu rzymskiego, proszku chilli, mielonej kolendry ze szczyptą soli)
Na salsę:
Puszka czerwonej fasoli
2 czerwone papryki
1 avocado (dojrzałe, w razie wątpliwości podpowiedzi tu)
Pęczek szczypioru
Łyżeczka oliwy
Sok z jednej cytryny
Garść siekanej kolendry
Szczypta soli

Kroimy paprykę i avocado.  Avokado najłatwiej pokroić po wyjęciu pestki, ale jeszcze w skórce i wtedy wyciągnąć ze środka łyżeczką. Siekamy szczypior i kolendrę, składniki salsy  mieszamy w misce dodając oliwę, sól i sok z cytryny, odstawiamy na bok.
Umyte i oczyszczone piersi wkładamy do miski, nacieramy przyprawami i oliwą. Rozgrzewamy patelnię grillową. Kurczaka grillujemy obracając, około 7 minut na każdej stronie (możemy sprawdzić czy nie jest surowy wbijając szpikulec lub widelec, jeżeli wyciekający sok jest przeźroczysty i nie zawiera krwi, kurczak jest gotowy).
Podajemy kurczaka z salsą.
Smacznego
Oryginalny przepis, u mnie nieco zmieniony pochodzi z:

2 komentarze: